DU i^NJorf jHJid .U*""*""* J5cl *TROLEE France Tél. (41) 91.42. Sm 1 APPEllation controlêe ocfllation COMTBOUE (rnu. 49CT PPE Tél 141) 9»2-61 1^^— «ct»u wijncultuur. Het antwoord uit de mond van Kees Rovers klinkt rondweg ontnuchte rend, in ieder geval bijzonder relativerend: 'Ik weet natuurlijk niet precies welke maat staven er worden aangelegd, welke verge lijkingsmethoden er worden toegepast. Wel heb ik stellig de indruk dat wij voor Franse begrippen de wijn toch met teveel humbug omgeven. Ik proef direct of een wijn mooi gerijpt is op de fles, zegt de één. Persoonlijk zie ik daar de lol niet van in, maar sommigen staan dan onmiddellijk met hun antwoord klaar: zie je wel, hij heeft er geen verstand van Wijn wordt hier in bepaalde kringen verheven tot een soort religie en dat zal de Fransman zelf niet zo gauw doen. Meen nou niet dat Fransen achteloos doen over de wijn, verre van dat. Maar voor hen blijft het in de eerste plaats toch een natuurprodukt. Je ziet ook hoe ze het als zodanig echt proeven en keuren Kees Rovers zal de laatste zijn die beweert dat er in Frankrijk op wijngebied geen spra ke zal zijn van gesjoemel. Het is hem be kend dat producenten die in ons land wor den afgeschilderd als geweldige wijnboe ren, niet zelden elders wijn van bedenkelijk gehalte opkopen en die als hoogwaardige wijn van eigen bodem in de handel te bren gen. Naarmate hij zich meer in de materie is gaan verdiepen groeide niettemin de overtuiging dat ('misschien onbewust') in Nederland door toedoen van wijnschrijvers de mening is gaan heersen dat men ver stand van wijn moet hebben om ervan te kunnen genieten. Kees Rovers, met grote stelligheid: 'Niets is minderwaar. Nergens, en al zeker niet in Frankrijk, wordt er zo ingewikkeld over wijn gedaan als in Neder land. Miljoenen guldens worden hier uitgegeven om zogenaamde mooie etiketten in huis te hebben. Tegelijk loopt men aan hele rek ken vol overheerlijke betaalbare wijnen in de supermarkt achteloos of zelfs minach tend voorbij. En dat alles om een kasteel in huis te halen wat geen kasteel blijkt te zijn. Hoeveel wijnschandalen zullen er nog no dig zijn om dergelijke ingesleten vooroor delen uit de weg te ruimen? Een test blind proeven thuis zou al heel verhelderend kunnen werken. Je beoordeelt nu eenmaal een fles wijn niet aan de buitenkant via het etiket. Durf gerust op de neus en de mond te vertrouwen. Reuk en smaak zijn reuze belangrijk. En - maar dan is het al te laat - achteraf heb je natuurlijk altijd nog hou vast aan de wetenschap dat wijn die niet deugt hoofdpijn achterlaat...' Botteldriedaagse met muziek, kaas en paté Het is wat betreft die passie voor de wijn met Kees Rovers en zijn Ingrid nogal op merkelijk gelopen. Feit is wel dat er nu al ettelijke jaren merkwaardige voorjaarsacti viteiten worden ontplooid in de tuin achter Huize Rovers en die Nuenense nieuw bouwwijk. Een heel weekend lang is het er dan een druk komen en gaan van mensen. Ze arriveren van heinde en ver om er geheel naar Franse gewoonte de wijn op te halen die eerder collectief via bemiddeling van de familie Rovers werd ingekocht. Enorme bakken soep, tientallen stokbroden plus ki lo's kaas en Franse paté, uitgestald in kraampjes en stalletjes, zorgen voor de aankleding van een zeldzaam kleurrijk spektakel. Al vanaf de straat waait een lucht van wijn iedere nieuwkomer toe.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Raboband' | 1982 | | pagina 5