De collectie wordt ook vandaag de dag nog veelvuldig geraadpleegd. Houwing mag het koken beroepshalve dan wel hebben opgegeven, kokkerellen is en blijft zijn grootste hobby. 'Ik ben gek op het lezen van allerhande Indiase, Surinaamse, Ja panse en Chinese kookboeken. Ze geven me inspiratie bij het bedenken van nieuwe recepten en combinaties. Ik vind het leuk om uitheemse gerechten aan te passen aan de Hollandse smaak.' Dagelijks brengt hij heel wat uurtjes door in zijn piepkleine keuken. Klein, maar goed voorzien van alle moderne apparatuur, die hij uit hotel Bea trix heeft meegenomen. Het is geen zeld zaamheid dat hij 's morgens om negen uur zijn domein betreedt om er 's avonds rond een uur of zes weer uit te komen met een voortreffelijke maaltijd, een enorme ravage achterlatend in de keuken. 'Want een man in de keuken maakt veel rotzooi.' De culinaire toverformules en bezweringen die hij in zijn keuken uitvindt en uitvoert worden nauwkeurig opgeschreven. Ook de mislukkingen worden uitvoerig te boek ge steld, want wat de meesterkok van Texel in zijn veste bekokstooft is - gelukkig - niet uitsluitend bestemd voor de familie- en kennissenkring. Dat zit zo. In 1 978 herbergde hotel Beatrix een tuinbouwkundig ingenieur, werkzaam op het proefstation voor de akkerbouw en groenteteelt te Alkmaar. Was deze Tjerk Buishand uitsluitend op Texel om van de natuur en de kookkunst van Harm Houwing te genieten? Of was hij toch beroepshalve naar het eiland gekomen om een snood plan ten uitvoer te brengen? Op het proef station werden - en worden - oude, in de vergetelheid geraakte gewassen, maar ook volledig nieuwe groenten verbouwd. De in genieur was gevraagd over de teelt van de ze gewassen te gaan schrijven in een nieuw blad 'Moestuin', een tijdschrift voor amateurtuinders met de bedoeling de teelt van deze gewassen te bevorderen. Een groot probleem bij de introductie van nieu we gewassen is echter, dat er geen goede recepten voorhanden zijn, die bovendien zo eenvoudig zijn dat iedere rechtgeaarde keukenprins(es) er mee overweg kan. Zou Harm Houwing in zijn keuken met die ge wassen uit de proeftuin willen gaan experi menteren en combineren? Dat was zijn concrete vraag, waar Houwing positief op reageerde. Een week later arriveerde een grote doos uit Alkmaar op Texel, gevuld met vele soorten groenten. Vier jaar lang al komt er nu met de regelmaat van de klok een nieuwe zending gewassen, waarop Houwing zijn inventiviteit en creativiteit kan botvieren. Met veel succes. De oplage van het tijdschrift, waarin Tjerk Buishand over de teeltmethoden van gewassen schrijft, gelardeerd met de recepten van Harm Houwing, is in de vier jaar van zijn bestaan als kool gegroeid. Onlangs is er een selectie van deze artikelen in boek vorm verschenen: 'Bijzondere oude en nieuwe groenten in tuin en keuken'. Er wor den ruim zeventig bijzondere groenten in behandeld, van aardpeer tot zeekool, die gemakkelijk onder glas, in de volle grond of op het balkon kunnen worden geteeld. De receptuur komt van de hand van een ex- vertegenwoordiger in administratie- en kantoorsystemen, die van een hobby zijn beroep maakte, Kerstmenu Aspergecocktail met garnalen en krab Heldere tomatensoep Hollandse hazepeper Kastanje-aardappelpuree Spruitjes met knolselderij Appelmoes met cranberrycompote Vanille-ijs met rabarbersaus Mokka met cognac en likeur

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Raboband' | 1982 | | pagina 10