De collectie wordt ook vandaag de dag nog
veelvuldig geraadpleegd. Houwing mag
het koken beroepshalve dan wel hebben
opgegeven, kokkerellen is en blijft zijn
grootste hobby. 'Ik ben gek op het lezen
van allerhande Indiase, Surinaamse, Ja
panse en Chinese kookboeken. Ze geven
me inspiratie bij het bedenken van nieuwe
recepten en combinaties. Ik vind het leuk
om uitheemse gerechten aan te passen
aan de Hollandse smaak.' Dagelijks brengt
hij heel wat uurtjes door in zijn piepkleine
keuken. Klein, maar goed voorzien van alle
moderne apparatuur, die hij uit hotel Bea
trix heeft meegenomen. Het is geen zeld
zaamheid dat hij 's morgens om negen uur
zijn domein betreedt om er 's avonds rond
een uur of zes weer uit te komen met een
voortreffelijke maaltijd, een enorme ravage
achterlatend in de keuken. 'Want een man
in de keuken maakt veel rotzooi.'
De culinaire toverformules en bezweringen
die hij in zijn keuken uitvindt en uitvoert
worden nauwkeurig opgeschreven. Ook de
mislukkingen worden uitvoerig te boek ge
steld, want wat de meesterkok van Texel in
zijn veste bekokstooft is - gelukkig - niet
uitsluitend bestemd voor de familie- en
kennissenkring.
Dat zit zo. In 1 978 herbergde hotel Beatrix
een tuinbouwkundig ingenieur, werkzaam
op het proefstation voor de akkerbouw en
groenteteelt te Alkmaar. Was deze Tjerk
Buishand uitsluitend op Texel om van de
natuur en de kookkunst van Harm Houwing
te genieten? Of was hij toch beroepshalve
naar het eiland gekomen om een snood
plan ten uitvoer te brengen? Op het proef
station werden - en worden - oude, in de
vergetelheid geraakte gewassen, maar ook
volledig nieuwe groenten verbouwd. De in
genieur was gevraagd over de teelt van de
ze gewassen te gaan schrijven in een
nieuw blad 'Moestuin', een tijdschrift voor
amateurtuinders met de bedoeling de teelt
van deze gewassen te bevorderen. Een
groot probleem bij de introductie van nieu
we gewassen is echter, dat er geen goede
recepten voorhanden zijn, die bovendien
zo eenvoudig zijn dat iedere rechtgeaarde
keukenprins(es) er mee overweg kan. Zou
Harm Houwing in zijn keuken met die ge
wassen uit de proeftuin willen gaan experi
menteren en combineren? Dat was zijn
concrete vraag, waar Houwing positief op
reageerde. Een week later arriveerde een
grote doos uit Alkmaar op Texel, gevuld
met vele soorten groenten. Vier jaar lang al
komt er nu met de regelmaat van de klok
een nieuwe zending gewassen, waarop
Houwing zijn inventiviteit en creativiteit
kan botvieren. Met veel succes. De oplage
van het tijdschrift, waarin Tjerk Buishand
over de teeltmethoden van gewassen
schrijft, gelardeerd met de recepten van
Harm Houwing, is in de vier jaar van zijn
bestaan als kool gegroeid. Onlangs is er
een selectie van deze artikelen in boek
vorm verschenen: 'Bijzondere oude en
nieuwe groenten in tuin en keuken'. Er wor
den ruim zeventig bijzondere groenten in
behandeld, van aardpeer tot zeekool, die
gemakkelijk onder glas, in de volle grond of
op het balkon kunnen worden geteeld. De
receptuur komt van de hand van een ex-
vertegenwoordiger in administratie- en
kantoorsystemen, die van een hobby zijn
beroep maakte,
Kerstmenu
Aspergecocktail met garnalen en krab
Heldere tomatensoep
Hollandse hazepeper
Kastanje-aardappelpuree
Spruitjes met knolselderij
Appelmoes met cranberrycompote
Vanille-ijs met rabarbersaus
Mokka met cognac en likeur