Natuurlijk afval speelt in de biologische
dynamiek een belangrijke rol. Daarom
worden oogstresten ijverig gegaard en
naar de mesthoop gekruid.
selectie. 'We mogen geen slechte produk-
ten leveren. Ik ben bijvoorbeeld aangeslo
ten bij de Vereniging De Bloemberg, die
mijn produkten verkoopt. Die vereniging
stelt echt wel eisen. We kunnen bepaald
geen wormstekige appelen afleveren. Maar
dat wil nog niet zeggen dat er niet een paar
vlekjes op zitten. Overigens is de fruitteelt
niet zo gemakkelijk. Het valt niet mee ap
pels vrij van smet te krijgen. In de tuin- en
akkerbouw is dat gemakkelijker. Het fruit
dat volgens de biologisch-dynamische me
thode wordt geteelt, is nog niet geselec
teerd op rassen. In Groningen wordt zaad-
teeltselectie beoefend, maar dat betreft al
leen groenten en kruiden. Ik heb jaren in
de vruchtboomkwekerijen gezeten en ik
weet dat het ontzettend lang duurt voor je
er achter bent of een appel bestand is tegen
bepaalde ziekten.'
Geen doordraai
Proefje nu het verschil met fruit dat van de
normale veiling komt? Harry betwijfelt
het.
'De mensen die onze produkten kopen zijn
gewoon zo gemotiveerd dat ze geen bespo
ten fruit willen eten. Alleen bij radijs kun je
heel goed het verschil proeven. Onze radij
zen smaken vaak veel minder waterig.'
En de prijs?
Harry: 'We hebben een zogenaamde te
lersvergadering, waarin we van tevoren af
spreken wat en hoeveel we gaan telen.
Daar wordt ook van maand tot maand de
prijs vastgesteld. Daar wijken we niet van
af. Soms zijn we duurder dan de gewone
Er is toch wel wat stuurvrouwskunst voor
nodig om een trekker in goede banen te
krijgen en vooral te houden. Op de War
monderhof wordt dan ook onderricht ge
geven in het in de hand houden van door
olie opgewekte paardekrachten.
Ie veiling wordt afgenomen, maar vergele
ken bij tien jaar geleden is die sterk geste
gen. Soms hebben we zelfs een tekort aan
bepaalde produkten.'
Zijn deze produkten nu ook gezonder?
Harry van Noort is van mening dat dit ze
ker het geval is, hoewel het moeilijk aan te
tonen valt. 'Homeopatische artsen sturen
vaak patiënten door naar de winkels waar
biologisch-dynamisch verbouwde produk
ten verkrijgbaar zijn. In verhouding zijn er
dus nogal wat zieke mensen die wij bevoor
raden. Daarnaast gaan steeds meer mensen
markt, soms (maar niet vaak) goedkoper.
Dat is afhankelijk van de schaarste op dat
moment. Het voordeel van onze aanpak is,
dat we nooit doordraaien. Bovendien heb
ben de tuinders een vast inkomen. Ze we
ten tevoren hoeveel ze moeten leveren en
wat dat opbrengt.'
Volgens Harry wordt er steeds meer aan
consumentenvoorlichting gedaan. 'De af
name stijgt enorm. Het aantal mensen dat
bewust gaat leven neemt voortdurend toe.
De consumptie van onze produkten haait
het natuurlijk niet bij wat er van de norma-