Steeds meer mensen worden voeding-bewust.
Velen van hen doen daarom ook hun best onbespoten groenten en fruit te
nuttigen. Die worden veelal geteeld op biologisch-dynamische landbouwbe
drijven.
Wat wordt daar gedaan? Is men er idealistisch? Of juist realistisch? Of
misschien zelfs beide?
Raboband stak in Zuidwest-Drenthe zijn licht op bij een teler die groenten
en kruiden kweekt volgens de alleroudste en nu toch weer zo moderne me
thode.
onbespoten voedsel:
voor idealisten of
'Ik moet er niet aan denken dat ik sla zou
moeten eten die twintig keer is bespoten.'
Harry van Noort, bedrijfsleider van de bio
logisch-dynamische tuinderij 'De Vrolijke
Noot' in Wapserveen trekt een duidelijk af
keurend gezicht. Dat is geen wonder, want
hij werkt dan wel pas een jaar op 'de noot',
maar hij eet al wel jaren gezond. Hij is ook
sinds jaar en dag bekend met de biolo
gisch-dynamische landbouwmethode. Om
daar alles over te leren bezocht hij de
Warmonderhof, een speciale tuinbouw
school in Kerk-Avezaath (bij Tiel).
'De Vrolijke Noot', vorig jaar opgericht,
verbouwt groenten en kruiden. Maar het is
de bedoeling dat het bedrijf zich gaat toe
leggen op de produktie van fruit. Het duurt
evenwel zo'n jaar of drie voor bomen, hees
ters en struiken volop vrucht dragen. Van
daar nu de combinatie van groenten en
kruiden.
Wat is biologisch-dynamische landbouw?
Dit begrip wordt vaak verward met macro
biotiek. De laatste is een voedingsleer, af
komstig uit Japan. De kiemen voor de bio
logisch-dynamische landbouw zijn al vijf
tig jaar geleden gelegd door ene Rudolf
Steiner die toen aan een groep verontruste
boeren vanuit de antroposofie - een ideolo
gische wereldbeschouwing - aanwijzingen
gaf voor het gezond maken van de land
bouw.
In een folder van de Nederlandse vereni
ging tot bevordering van de biologisch-dy
namische landbouwmethode staat: 'Van de
alternatieve landbouwmethoden gaat de bi
ologisch-dynamische het verst, doordat de
totaliteit van samenhangen niet 'beperkt'
wordt tot datgene wat zich voor onze zin
tuigen op aarde afspeelt, maar geplaatst
wordt in een grotere samenhang; een sa
menhang waar behalve voor de zon en de
maan ook plaats is voor krachten die van
uit de planeten- en sterrenwereld op de
aardse processen inwerken.'
realisten?
Dat klinkt wat ingewikkeld. Harry van
Noort legt uit: 'Je moet heus niet denken
dat wij bij volle maan gaan zaaien of zo.
Maar we gaan bij het gebruik van bepaalde
preparaten en bij het zaaien wel uit van de
werking van krachten uit de planetenwe-
reld. Die krachten werken in op de aarde.
Op grond daarvan heeft ene Maria Thun
een zaaikalender samengesteld. Blad-,
bloem-, vrucht- en wortelgewassen moeten
volgens die kalender op bepaalde dagen
worden gezaaid. Proeven hebben inder
daad uitgewezen dat de produkten dan
aanmerkelijk beter zijn.'
Gezonde bodem
Harry zegt dat de biologisch-dynamische
landbouwmethode ervan uitgaat dat de bo
dem gezond moet zijn en genoeg kracht
moet hebben om een plant te voeden. 'De
normale landbouwer meent dat aan de aar-
Een kiek uit opoe's fotodoos? Helemaal
niet - al doet hij wel aan de landelijke
sfeer van vroeger denken. De appels op
deze kar zijn in elk geval net zo gezond
(onbespoten en kunstmestvrij) als het fruit
waar opoe vroeger haar tanden in zette.
de voeding moet worden toegevoegd, om
dat de planten zoveel grondstoffen aan de
bodem onttrekken. Toen wij hier begonnen
hebben we de grond eerst bewerkt met
mest van wilde planten, die tevoren was ge
prepareerd. Die wilde planten worden ook
gebruikt voor de homeopatische genees
kunde. Zij hebben ook een gunstige in
vloed op de bacterie-ontwikkeling in een
mesthoop. Voordat we gaan planten en
zaaien bespuiten we de grond ook nog
(verneveld) met een preparaat van koe
mest. Het gaat dan om hele kleine verdun
ningen, maar die zijn dan toch voldoende
om de groeikracht van planten te stimule
ren. Als er eenmaal is gezaaid, gebruiken
we nog eens een kiezelpreparaat (van ge
malen kwarts). Dat bevordert de afrijping
en de goede vorm van de produkten die je
gaat oogsten.
Deze methode van bemesten wordt overi
gens voorgeschreven door de Nederlandse
Vereniging tot bevordering van de biolo
gisch-dynamische landbouwmethode en
wordt door honderden bedrijven gevolgd.
Men hoort nogal eens zeggen dat de pro
dukten die volgens deze methode worden
verbouwd, er niet zo volmaakt uitzien,
maar volgens Harry is dat een kwestie van
Wees kieskeurig met je voedsel en slik niet
alles wat je voor je kiezen krijgt. Dat is het
advies van gezond-eter Harry van Noort,
die in het Drentse Wapserveen al zijn best
doet om een natuur-evenwichtig
landbouwbedrijf van de grond te
krijgen.