Steeds meer mensen worden voeding-bewust. Velen van hen doen daarom ook hun best onbespoten groenten en fruit te nuttigen. Die worden veelal geteeld op biologisch-dynamische landbouwbe drijven. Wat wordt daar gedaan? Is men er idealistisch? Of juist realistisch? Of misschien zelfs beide? Raboband stak in Zuidwest-Drenthe zijn licht op bij een teler die groenten en kruiden kweekt volgens de alleroudste en nu toch weer zo moderne me thode. onbespoten voedsel: voor idealisten of 'Ik moet er niet aan denken dat ik sla zou moeten eten die twintig keer is bespoten.' Harry van Noort, bedrijfsleider van de bio logisch-dynamische tuinderij 'De Vrolijke Noot' in Wapserveen trekt een duidelijk af keurend gezicht. Dat is geen wonder, want hij werkt dan wel pas een jaar op 'de noot', maar hij eet al wel jaren gezond. Hij is ook sinds jaar en dag bekend met de biolo gisch-dynamische landbouwmethode. Om daar alles over te leren bezocht hij de Warmonderhof, een speciale tuinbouw school in Kerk-Avezaath (bij Tiel). 'De Vrolijke Noot', vorig jaar opgericht, verbouwt groenten en kruiden. Maar het is de bedoeling dat het bedrijf zich gaat toe leggen op de produktie van fruit. Het duurt evenwel zo'n jaar of drie voor bomen, hees ters en struiken volop vrucht dragen. Van daar nu de combinatie van groenten en kruiden. Wat is biologisch-dynamische landbouw? Dit begrip wordt vaak verward met macro biotiek. De laatste is een voedingsleer, af komstig uit Japan. De kiemen voor de bio logisch-dynamische landbouw zijn al vijf tig jaar geleden gelegd door ene Rudolf Steiner die toen aan een groep verontruste boeren vanuit de antroposofie - een ideolo gische wereldbeschouwing - aanwijzingen gaf voor het gezond maken van de land bouw. In een folder van de Nederlandse vereni ging tot bevordering van de biologisch-dy namische landbouwmethode staat: 'Van de alternatieve landbouwmethoden gaat de bi ologisch-dynamische het verst, doordat de totaliteit van samenhangen niet 'beperkt' wordt tot datgene wat zich voor onze zin tuigen op aarde afspeelt, maar geplaatst wordt in een grotere samenhang; een sa menhang waar behalve voor de zon en de maan ook plaats is voor krachten die van uit de planeten- en sterrenwereld op de aardse processen inwerken.' realisten? Dat klinkt wat ingewikkeld. Harry van Noort legt uit: 'Je moet heus niet denken dat wij bij volle maan gaan zaaien of zo. Maar we gaan bij het gebruik van bepaalde preparaten en bij het zaaien wel uit van de werking van krachten uit de planetenwe- reld. Die krachten werken in op de aarde. Op grond daarvan heeft ene Maria Thun een zaaikalender samengesteld. Blad-, bloem-, vrucht- en wortelgewassen moeten volgens die kalender op bepaalde dagen worden gezaaid. Proeven hebben inder daad uitgewezen dat de produkten dan aanmerkelijk beter zijn.' Gezonde bodem Harry zegt dat de biologisch-dynamische landbouwmethode ervan uitgaat dat de bo dem gezond moet zijn en genoeg kracht moet hebben om een plant te voeden. 'De normale landbouwer meent dat aan de aar- Een kiek uit opoe's fotodoos? Helemaal niet - al doet hij wel aan de landelijke sfeer van vroeger denken. De appels op deze kar zijn in elk geval net zo gezond (onbespoten en kunstmestvrij) als het fruit waar opoe vroeger haar tanden in zette. de voeding moet worden toegevoegd, om dat de planten zoveel grondstoffen aan de bodem onttrekken. Toen wij hier begonnen hebben we de grond eerst bewerkt met mest van wilde planten, die tevoren was ge prepareerd. Die wilde planten worden ook gebruikt voor de homeopatische genees kunde. Zij hebben ook een gunstige in vloed op de bacterie-ontwikkeling in een mesthoop. Voordat we gaan planten en zaaien bespuiten we de grond ook nog (verneveld) met een preparaat van koe mest. Het gaat dan om hele kleine verdun ningen, maar die zijn dan toch voldoende om de groeikracht van planten te stimule ren. Als er eenmaal is gezaaid, gebruiken we nog eens een kiezelpreparaat (van ge malen kwarts). Dat bevordert de afrijping en de goede vorm van de produkten die je gaat oogsten. Deze methode van bemesten wordt overi gens voorgeschreven door de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de biolo gisch-dynamische landbouwmethode en wordt door honderden bedrijven gevolgd. Men hoort nogal eens zeggen dat de pro dukten die volgens deze methode worden verbouwd, er niet zo volmaakt uitzien, maar volgens Harry is dat een kwestie van Wees kieskeurig met je voedsel en slik niet alles wat je voor je kiezen krijgt. Dat is het advies van gezond-eter Harry van Noort, die in het Drentse Wapserveen al zijn best doet om een natuur-evenwichtig landbouwbedrijf van de grond te krijgen.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Raboband' | 1980 | | pagina 17