wm 16 dunner. Hoe dunner, hoe verleidelijker voor de vis.' Martien Huijbers laat zien welke prijzen hij de afgelopen jaren zoal heeft 'bijeengeraapt' in Rabobankver- band. Er is een hengel bij, ofte wel 'een roei' zoals hij het met eigen woorden zegt. De noodzaak van peperdure uitrus tingsstukken ziet hij niet in: 'Je kunt met een panlat net zulke goede resultaten bereiken als met een stok van 1500 gul den,' aldus de man die nu toch alweer ettelijke jaren 'iets serieuzer is gaan vis sen.' Het betekent dat hij er met z'n vas te maat elk weekend gemiddeld een keer op uittrekt, en dan net zo lang tot zijn vingers er 's winters 'de kou niet meer aan lijden kunnen.' Daarna begint dan nog eens het grotere werk: het snoeken. Steeds heeft Martien Huijbers profijt getrokken uit raadgevingen van meer geroutineerde collega-vissers: 'Alles wat een ander al heeft ondervon den, dat hoef je niet meer zelf te leren.' Die stelregel toepassend, verwierf hij in middels reeds een respectabele hoeveel heid kennis. Op sommige dagen durft hij behoorlijke vangsten te voorspellen. 'Het weer is er dan goed naar. Waar het pre cies mee samenhangt zullen we wel nooit achterhalen, want helemaal leren we de vissen natuurlijk toch niet kennen. Feit blijft wel dat het slecht is voor je vangst wanneer de temperaturen sterk schommelen. Vis gaat zitten waar hij het lekkerste water heeft. Nog zo'n algeme ne regel: wanneer er ergens veel klein spul zwemt, dan zul je weinig grote vis zien. Die voelt zich daar niet thuis. Je bent ook beter af met een harde onder grond. Modderige stukken zijn moeilij ker. Maar overal en steeds moet je weer raad weten.' Dan zijn er onderlinge verschillen tussen de diverse types viswater. Martien Huij bers: 'Je leert bij, iedere keer weer op nieuw natuurlijk. Maar het gaat lang zaam. Vissen zijn bijvoorbeeld soms uit gesproken lui. Maar snelstromend water maakt ze gegarandeerd feller. Ze moe ten er namelijk moeite doen hun aas te bemachtigen.' Waarmee dan een heel bijzonder chapiter is aangeroerd: de sa menstelling van het menu oftewel de bereiding van het gewenste visvoer. Ook op dit punt zegt de Brabantse hengelaar neen behoefte aan neheimzinninheirl te hebben: 'Het lokken van de vis is belang rijk natuurlijk. Maar voornamer nog is het te zorgen dat hij ook blijft op de plaats waar jij zit. Aan vis die z'n buik rond eet en dan verzadigd weggaat heb je niets. Je moet proberen uit te mikken hoeveel een vis wil eten. Hij moet het maaltje lekker vinden, maar het moet te gelijk van een zodanige samenstelling zijn dat het voedsel niet gemakkelijk kan worden opgenomen. Alleen dan zal hij erbij blijven liggen.' Nuanceverschillen maken de zaak nog ingewikkelder. Grote vis houdt van ta melijk vast voer. Voorns en brasem bij voorbeeld hebben elk weer zo hun eigen lievelingskostje. De vissen die behoren tot de inventaris van kunstmatig aange legde vijvers vergen nog meer raffine ment. Door de voortdurende aanwezig heid van gulle hengelaars hebben de bewoners van dit soort viswater zich kun nen ontwikke len tot echte lekker bekken en smul papen. Martien Huijbers: 'Het lekkerste is hier nog niet lekker genoeg, zo lijkt het soms wel. De vissen zijn in zo'n milieu volledig verzadigd. Je moet al met iets heel aparts komen, willen ze nog toehappen. Vis kan daar heel de dag zijn buik vol eten en dus is het hoge uitzondering als hij eens iets pakt. Werken met verschrikkelijk licht materi aal, zeg ik dan. Als de vis in zo'n vijver ook maar even moet trekken of iets van weerstand voelt, dan laat-ie los. Zo ge haaid wordt hij in dat water wel Martien Huijbers wil best demonstreren hoe hij zijn standaard vissenmaal be reidt. Eerst mikt hij handen kleigrond in een bak. Daar worden vervolgens allerlei ingrediënten aan toegevoegd. Van tijd tot tijd wordt er aandachtig gesnoven. Het alchimistenbrouwseltje wordt ge keurd en pas goed genoeg bevonden wanneer het goedje de gewenste zoe tige geur verspreidt: 'Voorns zijn gewel dige snoepers, daar hou je rekening mee. Die klei is bedoeld om het zaakje tot in het water bijeen te houden. Ik meng er graag de bast van vogelzaadjes door. Dat zet sterk uit in water, met als gevolg dat de voerballen weer tijdig uit een vallen. Ook werk ik met koreander, vanille en maniok. Dat spul 'wolkt' geweldig onder water, en zo zorg ik dat het voor de vis goed toeven blijft rondom mijn hengel. Dwarrelend aas activeert de vis. Stroomt het ergens behoorlijk dan wil een flinke portie duivenmest ook weieens een handje helpen.' Terwijl hij het zakelijk meedeelt, schept Martien Huijbers nog gauw even een handje vol maden door het kleideeg. 'Om het lekker te maken,' licht hii toe zonder een vin te vermeren Tijdens het vissen zelf dienen muggelar- ven als aas. Een volgende uitspraak onderstreept hoe essentieel de samenstelling van het visvoertje kan zijn: 'Het blijft gokken op je voer. Je slaapt er 's nachts soms niet door. Hoe zwaar moet je het maken? Hoeveel klei of leem meng je ertussen? Zulk soort vragen spoken door je heen. In principe zijn aan het begin van elke wedstrijd de kansen voor iedereen gelijk. Maar zolang je niet wint, ben je niet te vreden. De verwijten aan de eigen per soon blijven bestaan. Hoe onsympathiek het ook klinkt, je wilt toch steeds weer meer vangen dan de anderen. Om prij zen gaat het me helemaal niet. Een eer ste plaats behalen is mooi, maar je zou de prijzen moeten verloten. Voor het Ra- bobanktoernooi heb ik weieens een voorstel in die richting gelanceerd. De spanning blijft van heel deze sport de voornaamste bekoring. Dat afwachten (misschien haal ik vandaag de vangst van mijn leven binnen) telt wel mee, heus. Wanneer zou het dobbertje onder gaan en wat zullen de resultaten zijn? Zoiets werkt bijzonder ontspannend. Je bent aan de waterkant ook alleen met vissen bezig. Geen andere gedachte komt er bij je op, erg belangrijk voor mensen die zoals wij dage lijks in de papieren zitten. Je moet er alleen de smaak van te pakken krijgen. Nee, met geduld heeft het niets te maken. Hoe vaak moet ik dat er nou nog van afpraten. Ik ben zo on geduldig als ik groot ben.'

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Raboband' | 1978 | | pagina 22