Autoboek voor t"
de Benelux
'M
Paté-party zorgt voor afwisseling
«TïT
men. Bij een temperatuur van 37°C
(lichaamstemperatuur) ontstaat dan een
abnormaal gistingsproces. Daarbij komt,
dat het maagsap door het vocht is verdund
en in zijn bacteriëndodende werking wordt
gehinderd.
Dit alles kan benauwdheid en maag- of
darmklachten veroorzaken. Vooral bij kin
deren is hier kans op, omdat die nog al
eens 'aan de kraan gaan hangen', ook als
ze net gegeten hebben.
Opletten dus, dat het eten van veel fruit
niet wordt gevolgd door het drinken van
veel water. Het kan lelijk opbreken en dat
is op zijn minst niet de bedoeling!
Verse vruchten zijn - mits rijp en goed ge
wassen - lekker en gezond en je kunt er
niet gauw te veel van eten.
Als je er lekker veel van eet moet je wél op
passen daarna geen grote hoeveelheden
water, limonade, bier of iets dergelijks te
drinken. De vruchten zwellen hierdoor in
de maag op. Bij zwarte kersen kan dat wel
100 procent zijn, bij meikersen 60-90 pro
cent. Ook kruisbessen zetten sterk uit en
appels kunnen 10-20 procent water opne-
De tweede en herziene druk van Lannoo's
toeristische auto-atlas voor de Benelux is
verschenen. Na het succes van de eerste
uitgave heeft Lannoo enkele maanden gele
den ook een toeristische auto-atlas over
Frankrijk uitgegeven.
De Benelux-uitgave is een 288 pagina's tel
lend boekwerk met 500 kleurenfoto's van
toeristische bezienswaardigheden in Ne
derland, België en Luxemburg, met voorin
een overzichtelijke deelkaart die verwijst
naar de 22 toeristische wegenkaarten. Geel
omcirkelde cijfertjes op de wegenkaarten
geven aan dat in de tekst over een bepaalde
plaats, stad of omgeving iets verteld wordt.
Uiteraard heeft deze toeristische Bene-
lux-atlas ook een uitgebreid plaatsnamen
register, een afstandstabel en 21 overzich
telijke stadsplattegronden met daarop niet
alleen de doorgaande routes, maar ook par
keerplaatsen en -garages, VVV-kantoren
en diverse bezienswaardigheden. Verder
kunnen we er in vinden: adressen en tele-
foonnummers van de voornaamste VVV's
in de Benelux, gastronomische tips, diverse
toeristische routebeschrijvingen en ver
keersregels.
Bij de stadsplattegronden worden ook
adressen van hotels en restaurants ver
meld.
Lannoo's Autoboek voor de Benelux is een
uitstekend reisgezelschap voor de vakantie
of tijdens weekend-uitstapjes binnen Ne
derland, België of Luxemburg.
Wie thuis een aquarium heeft moet er
vooral aan denken bij het schoonmaken
hiervan gummihandschoenen te dragen.
Het is namelijk gebleken dat de in het
aquarium levende bacteriën gemakkelijk
infecties kunnen veroorzaken die lastig ge
nezen. Ook bij waterschildpadjes bestaat
dit gevaar en de lieftallige beestjes zijn
meer dan eens overdragers geweest van de
gevaarlijke salmonellabacterie.
Gezellige feesten vieren kun je op velerlei
manieren. Erg in zijn de avondjes waiarop
(van) kaas en wijn wordt genoten. Dit
soort snoepavondjes geven gastvrouw en
gastheer bovendien de kans hun bezoekers
te ontvangen in een extra leuke entourage.
Tijdens het laatste kaas-en-wijnavondje dat
wij meevierden, werden gerechten en dran
ken opgediend in een kraampje dat met
wat latwerk en zeildoek was gemaakt van
de gewone houten eettafel. Verschillende
kaassoorten op mat en plateau, vers stok
brood in enkele mandjes, wat flessen met
verschillende soorten wijn voor enkele (van
de slijter geleende) wijnvaten, op die vaten
de nog ongebruikte glazen en de eerste
voorwaarden voor een gezellige sfeer wa
ren in de kamer getoverd.
Wie de reeks van kaas-en-wijnavondjes
eens origineel wil afwisselen, raden wij aan
te denken aan een paté-party. U zult daar
mee uw gasten beslist aangenaam verras
sen.
In velerlei zaken kunt u een keuze maken
uit een groot aantal voortreffelijke patés. U
kunt al enorm veel vóórplezier hebben als
u in de weken die aan de paté-party vooraf
gaan, in de huiselijke kring wat verschillen
de soorten uitprobeert. U weet dan boven
dien zeker waarmee u de smaakpapillen
van uw gasten gaat prikkelen.
Om daarin voldoende afwisseling te bren
gen moet u toch wel voor ten minste een
viertal verschillende soorten patés kiezen,
die u het liefst opdient in de originele terri
nes. Als u uw leverancier lief aankijkt, zult
u die fraaie potten heus wel van hem mo
gen lenen. Patés die door een deegkorst
worden omhuld, dient u op schalen op.
Behalve voor warme toast en goed stok
brood (die u even met een doek bevochtigt
om ze dan in de oven knapperig op te bak
ken) is het goed ook maanzaadbrood op ta
fel te hebben. Voor velen van uw gasten zal
de combinatie van dit brood met paté een
openbaring zijn.
Ten minste zo sterk als bij kaas vraagt paté
om met wijn te worden genuttigd. De mo
gelijkheden om te combineren zijn onein
dig. Kenners kunnen urenlang discussiëren
over de juiste combinaties, hoewel er over
smaak (maar dat wist u al) niet valt te twis
ten. Het beste is zelf op avontuur te gaan.
Praat er over met uw medefeestelingen en
onthoud uw ervaringen goed. Wat u al wel
moet weten is, dat paté zich zowel door ro
de, witte als rosé wijnen laat begeleiden.
Wat de wijn betreft, dient u ten slotte nog
te weten dat de droogste wijn het eerst
moet worden genuttigd - onverschillig of
dat nu de rode of de witte is.
Een laatste tip: de patés kunt u omlijsten
met zure uitjes, augurken, olijven, groenten
in het zuur (los te koop in de meeste co-
mestibleszaken), met komkommer, kom
kommersla en radijsjes.
mmWA
U2