Eetbare
paddestoel
als hobby
De Heijenaar Paul Rongen (40) draagt
een warm hart toe aan alles wat te ma
ken heeft met paddestoelen en meer
speciaal met de teelt van champignons.
Het is een - min of meer- voor de hand
liggende liefhebberij bij een Limburger
als Rongen. Van het Nederlandse pro-
duktie-areaal voor champignons neemt
de streek tussen Horst en Mook niet
voor niets het voornaamste deel voor
haar rekening. Eetbare paddestoelen fas
cineren Paul Rongen. 'Om hun eigenaar
digheden' naar hij zegt, maar ook wel
een beetje om de overeenkomst die hij
ziet met het bankwezen: 'In beide geval
len wordt een hoge vlucht nage
streefd Ter compensatie voor de fi-
met een oogsttijd van vier tot acht we
ken. Een en ander is afhankelijk van de
groei-omstandigheden in de ruimte waar
de kweekdoos wordt opgesteld. Ver
spreid over een oogstduur van ongeveer
zes weken heb ik een opbrengst van an
derhalve kilo behaald. Er zijn dozen ver
krijgbaar in drie verschillende formaten.
Wanneer je de winkelprijs telt van de ge
oogste champignons plus de restwaarde
van de bak die naderhand nog voor aller
lei andere teelten dienst kan doen, dan
kun je met recht spreken van een goed
kope hobby. Want een liefhebberij blijft
het natuurlijk, vooral interessant voor
mensen die op een flat wonen. Het lijkt
me voor hen een heerlijke gedachte om
te kunnen beschikken overchampig-
nons-van-eigen-teelt. Ze zijn zo vers, dat
geen groentewinkel er aan kan tippen.'
Paul Rongen attendeert los van dit alles
dan nog op het plezier dat vooral de
jeugdige huigenoten beleefden aan deze
boeiende huiscultuur. 'Mijn kinderen
hebben heel de teelt van zeer nabij kun
nen volgen en af en toe zelfs een handje
nanciële beslommeringen waarmee zijn
dagen als directeur van de plaatselijke
Rabobank zijn vergeven, besloot Rongen
de teelt van champignons zelf te gaan
uitproberen in de huiskamer van zijn bo
venwoning. Het experiment werd een
doorslaand succes waaraan ook de ove
rige leden van het gezin Rongen volop
plezier beleefden. Terwijl de beroepsma
tige kweker van champignons zich voor
de noodzaak ziet geplaatst om speciale
gebouwen in te richten voor de teelt, vol
stond de Heijense hobbyist met een
kunststofdoos die hem werd toegeleverd
door de firma Van Alkemade uit Noord-
wijkerhout. De inhoud van het pakket,
dat inmiddels wegens gebleken interes
se ook via postorderbedrijven en super
markten in de handel is gebracht, be
stond uit een hoeveelheid compost, ge-
ent met champignonmycelium. Een plas
tic zak met dekaarde completeerde het
geheel.
Paul Rongen vertelt: 'Bij de mini-cham-
pignoncultuur zoals de teelt in de volks
mond wordt genoemd, moet je rekenen
Lydia en Anita Rongen: trots op hun
oogst.
Paul Rongen in een kweekgrot voor oes
terzwammen.