Eetbare paddestoel als hobby De Heijenaar Paul Rongen (40) draagt een warm hart toe aan alles wat te ma ken heeft met paddestoelen en meer speciaal met de teelt van champignons. Het is een - min of meer- voor de hand liggende liefhebberij bij een Limburger als Rongen. Van het Nederlandse pro- duktie-areaal voor champignons neemt de streek tussen Horst en Mook niet voor niets het voornaamste deel voor haar rekening. Eetbare paddestoelen fas cineren Paul Rongen. 'Om hun eigenaar digheden' naar hij zegt, maar ook wel een beetje om de overeenkomst die hij ziet met het bankwezen: 'In beide geval len wordt een hoge vlucht nage streefd Ter compensatie voor de fi- met een oogsttijd van vier tot acht we ken. Een en ander is afhankelijk van de groei-omstandigheden in de ruimte waar de kweekdoos wordt opgesteld. Ver spreid over een oogstduur van ongeveer zes weken heb ik een opbrengst van an derhalve kilo behaald. Er zijn dozen ver krijgbaar in drie verschillende formaten. Wanneer je de winkelprijs telt van de ge oogste champignons plus de restwaarde van de bak die naderhand nog voor aller lei andere teelten dienst kan doen, dan kun je met recht spreken van een goed kope hobby. Want een liefhebberij blijft het natuurlijk, vooral interessant voor mensen die op een flat wonen. Het lijkt me voor hen een heerlijke gedachte om te kunnen beschikken overchampig- nons-van-eigen-teelt. Ze zijn zo vers, dat geen groentewinkel er aan kan tippen.' Paul Rongen attendeert los van dit alles dan nog op het plezier dat vooral de jeugdige huigenoten beleefden aan deze boeiende huiscultuur. 'Mijn kinderen hebben heel de teelt van zeer nabij kun nen volgen en af en toe zelfs een handje nanciële beslommeringen waarmee zijn dagen als directeur van de plaatselijke Rabobank zijn vergeven, besloot Rongen de teelt van champignons zelf te gaan uitproberen in de huiskamer van zijn bo venwoning. Het experiment werd een doorslaand succes waaraan ook de ove rige leden van het gezin Rongen volop plezier beleefden. Terwijl de beroepsma tige kweker van champignons zich voor de noodzaak ziet geplaatst om speciale gebouwen in te richten voor de teelt, vol stond de Heijense hobbyist met een kunststofdoos die hem werd toegeleverd door de firma Van Alkemade uit Noord- wijkerhout. De inhoud van het pakket, dat inmiddels wegens gebleken interes se ook via postorderbedrijven en super markten in de handel is gebracht, be stond uit een hoeveelheid compost, ge- ent met champignonmycelium. Een plas tic zak met dekaarde completeerde het geheel. Paul Rongen vertelt: 'Bij de mini-cham- pignoncultuur zoals de teelt in de volks mond wordt genoemd, moet je rekenen Lydia en Anita Rongen: trots op hun oogst. Paul Rongen in een kweekgrot voor oes terzwammen.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Raboband' | 1976 | | pagina 21