Wijnvoorraad desnoods zonder kelder Een eigen wijnkelder vol wijn, wie zou dat i niet willen? Maar helaas zijn wij niet zo rijk gezegend als bijvoorbeeld de bewoners van de Franse wijnstreek Beaujolais: die maken jaarlijks weer hun eigen wijn, slaan ze een klein jaar op in fusten en tappen dan tijden lang karaffen vol met een heerlijke fruitige drank. Maar wie van ons wil, kan wel een eigen wijnkelder aanleggen - zélfs de bewoners van flats en van kelderloze nieuwbouwwo ningen, want met wat moeite en goede wil kan in elk huis een plaats worden gemaakt waar een voorraad wijnflessen op een goe de manier kan worden bewaard. I Wijnkenners die beginnelingen richtlijnen geven over de eisen van een wijnkelder, plegen te hoge maatstaven te hanteren. Dat streven naar het ideale is voor velen fu nest. Niet iedereen heeft zo'n schitterende opslagruimte. Het gevolg is, dat veel men sen die graag zouden willen, er toch maar van afzien. En dat is jammer, want het aan leggen en beheren van een eigen wijnkel dertje kan uitgroeien tot een boeiende vrije tijdsbesteding. Slechte invloed Wie van zijn wijndroom werkelijkheid wil maken, doet er goed aan te bedenken dat wijn heel wat kan hebben. Een temperatuur tussen 10 en 12 graden of eventueel tussen 10 en 16 graden is fijn, maar niet noodza kelijk. In Bordeaux bijvoorbeeld wordt wijn opgeslagen in bovengrondse loodsen en daar kan deze temperatuur ook niet I worden gehandhaafd. Daarom: niet de hoogte van de temperatuur is het belang- j rijkste maar wel het constant blijven daar van. Sterke schommelingen in de tempera- J tuur moeten worden voorkomen, want die hebben een slechte invloed op de chemi sche omzettingen van de wijn. Rode wijn kan zelfs worden bewaard bij 18 graden Celcius. Zodat het vertrek waar de centrale verwarming wordt gestookt, goed genoeg kan zijn om als wijnopslagplaats te dienen, aldus een directeur van een van Nederlands bekendste wijnhuizen, j Maar wie in zijn huis gaat rondneuzen, komt ook nog wel op andere mogelijkhe- i den. Flatbewoners kunnen een flessenrek neerzetten in het souterrain. In de wonin gen zelf zijn trapkasten, een keukenkast of desnoods een kast in de kamer ook vaak goed genoeg. Er moet wel op worden gelet, dat de ruimte - donker is, omdat licht invloed kan heb- j ben op de kleur van de wijn - trillingvrij is, vooral als kwaliteitswijnen worden bewaard, omdat trillingen schade lijk zijn voor de chemische werking. Een kast die dagelijks wordt geopend is daarom minder geschikt om wijnen lange tijd in op te bergen. - vrij is van vreemde geurtjes, want deze kunnen door de wijn, dwars door kapsule en kurk heen, worden opgenomen. - groot genoeg is om de flessen liggend te bewaren, omdat anders de kurk uitdroogt en krimpt. Flessen met versterkte wijnen en met gedistilleerd moeten overigens i staande worden bewaard, want door het hogere alkoholpercentage kunnen anders de kurken worden aangetast. Eigen smaak Tot zover wat aanwijzingen betreffende de technische eisen van een wijnkast, wijn- hoek of wijnkeldertje. Wat het beste kan worden opgeslagen, is een heel ander verhaal. Dat hangt af van wat men graag drinkt en voor tafel wijnen, wat men graag eet. Heeft men vaak kip op tafel, dan kiest men 's zomers een lichte witte wijn en voor 's winters een niet te zware rode (Médoc, Macon en Pomerol). Houdt men van wild, dan slaat men wat Cöte de Nuits, Chateauneuf du Pape of Saint Emilion in. Is men een vissnoeper, dan kan voor een aantal soorten witte wij nen worden gezorgd. Bedenk wel, dat de ruimte te kostbaar is om daar wijn op te slaan die jong kan wor den gedronken. Bent u van plan flessen vele jaren te bewaren, laat u zich dan gron dig voorlichten door uw leverancier. Wie echt helemaal geen ruimte in huis kan maken, maar toch de beschikking wil heb ben over een gevarieerde voorraad, kan ge bruik maken van de service die vele wijn huizen hun cliënten bieden: de reservering. Veel wijnkoperijen zijn gewoon vaste klan ten vrij kort na de oogst aanbiedingen te doen, die dan zolang de cliënt het wenst, in de kelders van deze wijnhuizen worden op geslagen. Op deze manier kan men na en kele jaren goedkoop wijn drinken die op dat moment duur zou moeten worden ge kocht. Men kan bovendien profiteren van het kortingsysteem dat in deze branche vaak wordt gebruikt: elke twaalfde fles is gratis. De meeste huizen brengen voor de eerste acht jaar na de oogst geen kelderhuur in re kening: daarna moet tien of vijftien cent per fles per jaar worden betaald en dat kan niemand de kop kosten. Het minimum aan tal te bestellen flessen varieert per wijnhuis van 24 tot 48, met tenminste 12 flessen per soort. De wijn wordt niet alleen onder idea le omstandigheden bewaard, zij is boven dien verzekerd voor schade door brand en diefstal. De flessen worden 'op afroep (meestal gratis) thuisbezorgd.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Raboband' | 1976 | | pagina 16