Wijnvoorraad
desnoods
zonder kelder
Een eigen wijnkelder vol wijn, wie zou dat
i niet willen? Maar helaas zijn wij niet zo rijk
gezegend als bijvoorbeeld de bewoners van
de Franse wijnstreek Beaujolais: die maken
jaarlijks weer hun eigen wijn, slaan ze een
klein jaar op in fusten en tappen dan tijden
lang karaffen vol met een heerlijke fruitige
drank.
Maar wie van ons wil, kan wel een eigen
wijnkelder aanleggen - zélfs de bewoners
van flats en van kelderloze nieuwbouwwo
ningen, want met wat moeite en goede wil
kan in elk huis een plaats worden gemaakt
waar een voorraad wijnflessen op een goe
de manier kan worden bewaard.
I Wijnkenners die beginnelingen richtlijnen
geven over de eisen van een wijnkelder,
plegen te hoge maatstaven te hanteren.
Dat streven naar het ideale is voor velen fu
nest. Niet iedereen heeft zo'n schitterende
opslagruimte. Het gevolg is, dat veel men
sen die graag zouden willen, er toch maar
van afzien. En dat is jammer, want het aan
leggen en beheren van een eigen wijnkel
dertje kan uitgroeien tot een boeiende vrije
tijdsbesteding.
Slechte invloed
Wie van zijn wijndroom werkelijkheid wil
maken, doet er goed aan te bedenken dat
wijn heel wat kan hebben. Een temperatuur
tussen 10 en 12 graden of eventueel tussen
10 en 16 graden is fijn, maar niet noodza
kelijk. In Bordeaux bijvoorbeeld wordt
wijn opgeslagen in bovengrondse loodsen
en daar kan deze temperatuur ook niet
I worden gehandhaafd. Daarom: niet de
hoogte van de temperatuur is het belang-
j rijkste maar wel het constant blijven daar
van. Sterke schommelingen in de tempera-
J tuur moeten worden voorkomen, want die
hebben een slechte invloed op de chemi
sche omzettingen van de wijn. Rode wijn
kan zelfs worden bewaard bij 18 graden
Celcius. Zodat het vertrek waar de centrale
verwarming wordt gestookt, goed genoeg
kan zijn om als wijnopslagplaats te dienen,
aldus een directeur van een van Nederlands
bekendste wijnhuizen,
j Maar wie in zijn huis gaat rondneuzen,
komt ook nog wel op andere mogelijkhe-
i den. Flatbewoners kunnen een flessenrek
neerzetten in het souterrain. In de wonin
gen zelf zijn trapkasten, een keukenkast of
desnoods een kast in de kamer ook vaak
goed genoeg.
Er moet wel op worden gelet, dat de ruimte
- donker is, omdat licht invloed kan heb-
j ben op de kleur van de wijn
- trillingvrij is, vooral als kwaliteitswijnen
worden bewaard, omdat trillingen schade
lijk zijn voor de chemische werking. Een
kast die dagelijks wordt geopend is daarom
minder geschikt om wijnen lange tijd in op
te bergen.
- vrij is van vreemde geurtjes, want deze
kunnen door de wijn, dwars door kapsule
en kurk heen, worden opgenomen.
- groot genoeg is om de flessen liggend te
bewaren, omdat anders de kurk uitdroogt
en krimpt. Flessen met versterkte wijnen
en met gedistilleerd moeten overigens
i staande worden bewaard, want door het
hogere alkoholpercentage kunnen anders
de kurken worden aangetast.
Eigen smaak
Tot zover wat aanwijzingen betreffende de
technische eisen van een wijnkast, wijn-
hoek of wijnkeldertje.
Wat het beste kan worden opgeslagen, is
een heel ander verhaal. Dat hangt af van
wat men graag drinkt en voor tafel wijnen,
wat men graag eet. Heeft men vaak kip op
tafel, dan kiest men 's zomers een lichte
witte wijn en voor 's winters een niet te
zware rode (Médoc, Macon en Pomerol).
Houdt men van wild, dan slaat men wat
Cöte de Nuits, Chateauneuf du Pape of
Saint Emilion in. Is men een vissnoeper,
dan kan voor een aantal soorten witte wij
nen worden gezorgd.
Bedenk wel, dat de ruimte te kostbaar is
om daar wijn op te slaan die jong kan wor
den gedronken. Bent u van plan flessen
vele jaren te bewaren, laat u zich dan gron
dig voorlichten door uw leverancier.
Wie echt helemaal geen ruimte in huis kan
maken, maar toch de beschikking wil heb
ben over een gevarieerde voorraad, kan ge
bruik maken van de service die vele wijn
huizen hun cliënten bieden: de reservering.
Veel wijnkoperijen zijn gewoon vaste klan
ten vrij kort na de oogst aanbiedingen te
doen, die dan zolang de cliënt het wenst, in
de kelders van deze wijnhuizen worden op
geslagen. Op deze manier kan men na en
kele jaren goedkoop wijn drinken die op
dat moment duur zou moeten worden ge
kocht. Men kan bovendien profiteren van
het kortingsysteem dat in deze branche
vaak wordt gebruikt: elke twaalfde fles is
gratis.
De meeste huizen brengen voor de eerste
acht jaar na de oogst geen kelderhuur in re
kening: daarna moet tien of vijftien cent
per fles per jaar worden betaald en dat kan
niemand de kop kosten. Het minimum aan
tal te bestellen flessen varieert per wijnhuis
van 24 tot 48, met tenminste 12 flessen per
soort. De wijn wordt niet alleen onder idea
le omstandigheden bewaard, zij is boven
dien verzekerd voor schade door brand en
diefstal. De flessen worden 'op afroep
(meestal gratis) thuisbezorgd.