y Mannenleven begint bij 40 Geen koffie na de drank 'De hogere verwachting die de moderne mens van het leven heeft, is mede oorzaak van een vertraging in de rijping van de man,' aldus de Belgische geleerde en auteur Robert Poulet. Honderd jaar geleden zou de man op onge veer 25-jarige leeftijd zijn 'persoonlijkheid' hebben bereikt. Maar op zijn vijftigste werd hij al als een grijsaard beschouwd. 'Tegenwoordig zijn gezonde mannen nog met hun zestigste in het volle bezit van hun lichamelijke en geestelijke vermogens,' schrijft Poulet. 'Maar zij hebben ook pas met hun vijfendertigste een rijpe kijk op het leven en pas met hun veertigste kan hun oordeel als betrouwbaar worden be schouwd.' Veel automobilisten geloven dat een kop koffie de invloed van alcohol tenietdoet, zo dat zij weer kunnen autorijden. Het tegen deel is waar. Ons concentratievermogen wordt door koffiegebruik na alcohol slech ter. Terwijl alcohol alleen en in zekere zin ook koffie het ongevallenrisico verhoogt, versterken ze bij gecombineerd gebruik ei kaars werking nog. Prof. Müller-Limroth van het arbeidsfysio- logisch instituut van de Technische Hoge school in München raadt het gebruik van koffie na alcohol ook af aan hen, die niet autorijden. Onderzoek onder vrijwilligers heeft aangetoond, dat de diepte van de slaap afneemt bij het drinken van koffie na alcohol. Te weinig diep slapen geeft slaap tekort. Er zijn ook mensen voor wie koffie als slaapmiddel werkt. Ook zij zijn een ge vaar op de weg, omdat de kans bestaat dat zij achter het stuur in slaap vallen. Dat de verkoop van open haarden de laat ste jaren met sprongen stijgt, is niet zo vreemd: in de centraal verwarmde wonin gen mist men een gezelligheidspunt, een plaats waar mensen op lange winteravon den gezellig bij elkaar kunnen zitten. Een open haard is dan een schitterende uit komst. Hout is voor zo'n stookplaats erg geschikt. Het vat snel vlam, geeft mooi vuur en brandt geheel op, zodat er weinig as hoeft te worden opgeruimd. Een combi natie van eike- en berkeblokken is ideaal: de een zorgt voor het ondervuur, de ander voor sierlijke vlammen. Maar met het stij gen van de vraag worden deze houtblokken ook almaar duurder. Het is daarom goed te weten, dat ook andere houtsoorten (beu ken, iepen, populieren en vruchtbomen) uitstekend zijn te gebruiken. Als het vuur eenmaal goed brandt, doet u er verstandig aan zoveel mogelijk ronde blokken te gebruiken, omdat deze langer branden dan gekloofde exemplaren. Spatten Denne- en sparrehout vraagt in de open haard extra zorg. Het bevat veel hars, waardoor het, vaak met flinke en niet onge zellige knallen, nogal kan spatten, wat schroeiplekken tot gevolg kan hebben. Deze (overigens ook snel opbrandende) houtsoorten zijn eigenlijk alleen te gebrui ken als de kamer een stenen vloer heeft of er tenminste een stenen plaat voor de haard is aangebracht. In goed ingebouwde open haarden kan ove rigens van alles worden gestookt. Veel mensen gebruiken hem ook als prullemand: als er voldoende proppen papier en ander afval dat anders in de prullemand ver dwijnt, is verzameld, wordt er een lucifer bij gehouden en weg is die rommel. Turf is goed bruikbaar bij het aanmaken van het vuur, maar kan ook heel goed al leen of in combinatie met hout worden ge stookt. Vooral de korte laagveenturf is erg geschikt. Vetkolen (dus geen antraciet) branden uitstekend en geven een lange vlam. Prettig is ook, dat zij bij het verbran den aan elkaar bakken, waardoor het vuur niet in elkaar valt, maar hol blijft. Bij deze brandstof is de maat wel van belang: twee tjes en drietjes dichten het (vooral pas aan gelegde) vuur te veel af. Maat nul is niet zo gemakkelijk te hanteren. Het beste kan maat 1 worden gebruikt. Steenkoolbriket ten zijn vrij goedkoop en voor de open haard een heel goede brandstof. Het beste is, ze met een hamer in stukken te slaan, omdat zij anders nogal lomp zijn. Bruin koolbriketten houden het vuur erg lang aan, zodat zij zeer nuttig zijn als er enige uren lang niet naar het Vuur kan worden omgekeken, terwijl men het toch niet wil la ten uitgaan. Als zij in plaats van hout wor den gestookt, moet er vrij vaak worden ge pookt. Eierkolen ten slotte branden met een lange vlam mooi op, maar een nadeel is dat zij veel as geven. Bij feestjes kunnen open haarden zorgen voor een uitermate gezellige sfeer. Op een voudige wijze kan dat feestelijke effect ex tra worden verhoogd. Bij elke goede drogist zijn chemicaliën te koop die de vlammen fraai kleuren kunnen geven. Men strooit de poeder eenvoudig op het vuur en de vlam men zorgen voor een feeërieke verlichting. Mooi rood worden zij wanneer men stronti- umnitraat gebruikt. Calciumchloride maakt de vlammen fel oranje. Lithiumchloride zorgt voor een purperen gloed en bariumni- traat geeft een blauwe vlam. Koperchloride en strontiumnitraat kunnen ook erg goed worden gemengd. Deze spelletjes met vuur zijn ongevaarlijk.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Raboband' | 1976 | | pagina 15