y
Mannenleven
begint bij 40
Geen koffie na de drank
'De hogere verwachting die de moderne
mens van het leven heeft, is mede oorzaak
van een vertraging in de rijping van de
man,' aldus de Belgische geleerde en auteur
Robert Poulet.
Honderd jaar geleden zou de man op onge
veer 25-jarige leeftijd zijn 'persoonlijkheid'
hebben bereikt. Maar op zijn vijftigste
werd hij al als een grijsaard beschouwd.
'Tegenwoordig zijn gezonde mannen nog
met hun zestigste in het volle bezit van hun
lichamelijke en geestelijke vermogens,'
schrijft Poulet. 'Maar zij hebben ook pas
met hun vijfendertigste een rijpe kijk op het
leven en pas met hun veertigste kan hun
oordeel als betrouwbaar worden be
schouwd.'
Veel automobilisten geloven dat een kop
koffie de invloed van alcohol tenietdoet, zo
dat zij weer kunnen autorijden. Het tegen
deel is waar. Ons concentratievermogen
wordt door koffiegebruik na alcohol slech
ter. Terwijl alcohol alleen en in zekere zin
ook koffie het ongevallenrisico verhoogt,
versterken ze bij gecombineerd gebruik ei
kaars werking nog.
Prof. Müller-Limroth van het arbeidsfysio-
logisch instituut van de Technische Hoge
school in München raadt het gebruik van
koffie na alcohol ook af aan hen, die niet
autorijden. Onderzoek onder vrijwilligers
heeft aangetoond, dat de diepte van de
slaap afneemt bij het drinken van koffie na
alcohol. Te weinig diep slapen geeft slaap
tekort. Er zijn ook mensen voor wie koffie
als slaapmiddel werkt. Ook zij zijn een ge
vaar op de weg, omdat de kans bestaat dat
zij achter het stuur in slaap vallen.
Dat de verkoop van open haarden de laat
ste jaren met sprongen stijgt, is niet zo
vreemd: in de centraal verwarmde wonin
gen mist men een gezelligheidspunt, een
plaats waar mensen op lange winteravon
den gezellig bij elkaar kunnen zitten. Een
open haard is dan een schitterende uit
komst. Hout is voor zo'n stookplaats erg
geschikt. Het vat snel vlam, geeft mooi
vuur en brandt geheel op, zodat er weinig
as hoeft te worden opgeruimd. Een combi
natie van eike- en berkeblokken is ideaal:
de een zorgt voor het ondervuur, de ander
voor sierlijke vlammen. Maar met het stij
gen van de vraag worden deze houtblokken
ook almaar duurder. Het is daarom goed te
weten, dat ook andere houtsoorten (beu
ken, iepen, populieren en vruchtbomen)
uitstekend zijn te gebruiken.
Als het vuur eenmaal goed brandt, doet u
er verstandig aan zoveel mogelijk ronde
blokken te gebruiken, omdat deze langer
branden dan gekloofde exemplaren.
Spatten
Denne- en sparrehout vraagt in de open
haard extra zorg. Het bevat veel hars,
waardoor het, vaak met flinke en niet onge
zellige knallen, nogal kan spatten, wat
schroeiplekken tot gevolg kan hebben.
Deze (overigens ook snel opbrandende)
houtsoorten zijn eigenlijk alleen te gebrui
ken als de kamer een stenen vloer heeft of
er tenminste een stenen plaat voor de haard
is aangebracht.
In goed ingebouwde open haarden kan ove
rigens van alles worden gestookt. Veel
mensen gebruiken hem ook als prullemand:
als er voldoende proppen papier en ander
afval dat anders in de prullemand ver
dwijnt, is verzameld, wordt er een lucifer
bij gehouden en weg is die rommel.
Turf is goed bruikbaar bij het aanmaken
van het vuur, maar kan ook heel goed al
leen of in combinatie met hout worden ge
stookt. Vooral de korte laagveenturf is erg
geschikt. Vetkolen (dus geen antraciet)
branden uitstekend en geven een lange
vlam. Prettig is ook, dat zij bij het verbran
den aan elkaar bakken, waardoor het vuur
niet in elkaar valt, maar hol blijft. Bij deze
brandstof is de maat wel van belang: twee
tjes en drietjes dichten het (vooral pas aan
gelegde) vuur te veel af. Maat nul is niet zo
gemakkelijk te hanteren. Het beste kan
maat 1 worden gebruikt. Steenkoolbriket
ten zijn vrij goedkoop en voor de open
haard een heel goede brandstof. Het beste
is, ze met een hamer in stukken te slaan,
omdat zij anders nogal lomp zijn. Bruin
koolbriketten houden het vuur erg lang
aan, zodat zij zeer nuttig zijn als er enige
uren lang niet naar het Vuur kan worden
omgekeken, terwijl men het toch niet wil la
ten uitgaan. Als zij in plaats van hout wor
den gestookt, moet er vrij vaak worden ge
pookt. Eierkolen ten slotte branden met een
lange vlam mooi op, maar een nadeel is dat
zij veel as geven.
Bij feestjes kunnen open haarden zorgen
voor een uitermate gezellige sfeer. Op een
voudige wijze kan dat feestelijke effect ex
tra worden verhoogd. Bij elke goede drogist
zijn chemicaliën te koop die de vlammen
fraai kleuren kunnen geven. Men strooit de
poeder eenvoudig op het vuur en de vlam
men zorgen voor een feeërieke verlichting.
Mooi rood worden zij wanneer men stronti-
umnitraat gebruikt. Calciumchloride maakt
de vlammen fel oranje. Lithiumchloride
zorgt voor een purperen gloed en bariumni-
traat geeft een blauwe vlam. Koperchloride
en strontiumnitraat kunnen ook erg goed
worden gemengd. Deze spelletjes met vuur
zijn ongevaarlijk.