Waarom
'doorgedraaid'
voedsel niet naar
ontwikkelingslan den?
Elk jaar als er groente of fruit wordt
doorgedraaid, rijst de vraag: 'Waarom
worden die voedseloverschotten niet
naar de hongerlanden gestuurd?'
'Omdat het niet kan,' antwoordt prof. dr.
J. Horring, hoogleraar aan de Land
bouwhogeschool te Wageningen. 'In dc
eerste plaats zijn veel produkten aan
spoedig bederf onderhevig. In de tweede
plaats zijn er veel hongerlanden, waar
men niet gewend is onze voedingsmid
delen te eten. In rijstetende landen kent
men geen tarwe of aardappelen, in olie-
gebruikende landen eet men geen boter.
Heel vaak ook zouden de transportkos
ten hoger liggen dan de waarde van het
produkt. En nog vaker gebeurt het, dat
transportmiddelen en een distributie
systeem daar gewoon ontbreken.' g
lemmerd een kleur uitzoeken die geheel
afwijkt van de rest van het interieur.'
Zij die nieuw 'meubilair' voor hun open
keuken zoeken, doen er dus goed aan te
bedenken dat in de praktijk de vele
kleurvariëteiten die in de showroom wel
iswaar leuk 'ogen', in de eigen woning
een heel ander effect zouden kunnen
hebben. Er zijn gevallen geweest van ge
zinnen die bijvoorbeeld beslist een oker
gele keuken wensten omdat zij in de
overtuiging waren dat dat okergeel het
heel goed zou 'doen' bij de kleuren van
vloerbedekking en gordijnen. Dat bleek
echter achteraf niet zo te zijn en dat ir
riteerde na verloop van tijd zodanig dat
men genoodzaakt was - eerder dan ge
raamd - vloerbedekking en gordijnen te
vervangen en dan in een kleur waarbij
okergeel wel paste.
De meest gunstige situatie om voor een
gekleurde kcukeninrichting te kiezen is
die waarin zowel de keuken als de rest
van het interieur gekocht dienen te wor
den. Dan immers kunnen de gewenste
kleuren 'synchroon' worden bepaald.
Gezien het feit dat vele keukenkopers
het bovenstaande al in hun overwegin
gen betrekken, ligt het voor de hand te
veronderstellen dat de witte keuken wel
licht minder populair, maar niet totaal
verdrongen zal worden.
Er zijn bovendien heel wat huisvrouwen
die uitsluitend een witte keuken willen.
'Dat heeft te maken met hun wens om
huishoudelijk werk in een heldere om
geving te verrichten. En wit geeft psy
chologisch de werking van schoon en
pront. Daartegen kan geen kleur op,'
aldus de interieurdeskundige. m
Is de tijd van de simpele witte keuken
voorbij? Wie tegenwoordig rondsnuffelt
in de zogenaamde keukencentra ziet
meteen dat niet wit, maar gele, oranje,
groene of bruine tinten de boventoon
voeren.
Is wit nu ineens ouderwets?
'Dat hangt helemaal van de woon
situatie af,' zegt een interieurdeskun
dige, 'door de snelle opkomst van de
open keuken zijn andere kleuren dan
wit in de mode gekomen. Het is echter
de vraag of de kleuren waarin veel keu
kens op de markt worden gebracht aan
sluiten bij de kleuren in de rest van de
woning. Een belangrijke tendens is mo
menteel dat het interieur qua kleur en
sfeer geheel op elkaar wordt afgestemd.
Wie een woonkamer heeft, waarin kleu
ren voorkomen die niet passen bij een
nieuwe keukeninrichting waar de voor
keur naar uitgaat, zal dus het zekere
voor het onzekere nemen en voor wit
kiezen. Want er zijn tal van andere mo
gelijkheden om de keuken toch op te
fleuren. Zij die niet over een open keu
ken beschikken, zijn echter niet of min
der gebonden. Zij kunnen vrijwel onbe-