Waarom 'doorgedraaid' voedsel niet naar ontwikkelingslan den? Elk jaar als er groente of fruit wordt doorgedraaid, rijst de vraag: 'Waarom worden die voedseloverschotten niet naar de hongerlanden gestuurd?' 'Omdat het niet kan,' antwoordt prof. dr. J. Horring, hoogleraar aan de Land bouwhogeschool te Wageningen. 'In dc eerste plaats zijn veel produkten aan spoedig bederf onderhevig. In de tweede plaats zijn er veel hongerlanden, waar men niet gewend is onze voedingsmid delen te eten. In rijstetende landen kent men geen tarwe of aardappelen, in olie- gebruikende landen eet men geen boter. Heel vaak ook zouden de transportkos ten hoger liggen dan de waarde van het produkt. En nog vaker gebeurt het, dat transportmiddelen en een distributie systeem daar gewoon ontbreken.' g lemmerd een kleur uitzoeken die geheel afwijkt van de rest van het interieur.' Zij die nieuw 'meubilair' voor hun open keuken zoeken, doen er dus goed aan te bedenken dat in de praktijk de vele kleurvariëteiten die in de showroom wel iswaar leuk 'ogen', in de eigen woning een heel ander effect zouden kunnen hebben. Er zijn gevallen geweest van ge zinnen die bijvoorbeeld beslist een oker gele keuken wensten omdat zij in de overtuiging waren dat dat okergeel het heel goed zou 'doen' bij de kleuren van vloerbedekking en gordijnen. Dat bleek echter achteraf niet zo te zijn en dat ir riteerde na verloop van tijd zodanig dat men genoodzaakt was - eerder dan ge raamd - vloerbedekking en gordijnen te vervangen en dan in een kleur waarbij okergeel wel paste. De meest gunstige situatie om voor een gekleurde kcukeninrichting te kiezen is die waarin zowel de keuken als de rest van het interieur gekocht dienen te wor den. Dan immers kunnen de gewenste kleuren 'synchroon' worden bepaald. Gezien het feit dat vele keukenkopers het bovenstaande al in hun overwegin gen betrekken, ligt het voor de hand te veronderstellen dat de witte keuken wel licht minder populair, maar niet totaal verdrongen zal worden. Er zijn bovendien heel wat huisvrouwen die uitsluitend een witte keuken willen. 'Dat heeft te maken met hun wens om huishoudelijk werk in een heldere om geving te verrichten. En wit geeft psy chologisch de werking van schoon en pront. Daartegen kan geen kleur op,' aldus de interieurdeskundige. m Is de tijd van de simpele witte keuken voorbij? Wie tegenwoordig rondsnuffelt in de zogenaamde keukencentra ziet meteen dat niet wit, maar gele, oranje, groene of bruine tinten de boventoon voeren. Is wit nu ineens ouderwets? 'Dat hangt helemaal van de woon situatie af,' zegt een interieurdeskun dige, 'door de snelle opkomst van de open keuken zijn andere kleuren dan wit in de mode gekomen. Het is echter de vraag of de kleuren waarin veel keu kens op de markt worden gebracht aan sluiten bij de kleuren in de rest van de woning. Een belangrijke tendens is mo menteel dat het interieur qua kleur en sfeer geheel op elkaar wordt afgestemd. Wie een woonkamer heeft, waarin kleu ren voorkomen die niet passen bij een nieuwe keukeninrichting waar de voor keur naar uitgaat, zal dus het zekere voor het onzekere nemen en voor wit kiezen. Want er zijn tal van andere mo gelijkheden om de keuken toch op te fleuren. Zij die niet over een open keu ken beschikken, zijn echter niet of min der gebonden. Zij kunnen vrijwel onbe-

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Raboband' | 1976 | | pagina 17